Sofia , Bulgaria
+359895588545
info@phoenixcoaching.eu

Времето е необратим ресурс! Кой кого управлява: ние него или то нас?

Времето е необратим ресурс! Кой кого управлява: ние него или то нас?

Динамиката на бизнеса изисква мениджърите да постигат много повече с по-малко: да управляват своя екип и по-голям обем от работа с по-малко ресурси.

Времето в личен и в организационен аспект е постоянен и необратим ресурс. Без значение каква е вашата позиция или роля, не можете да спрете времето, нито да го забавите, нито да го ускорите.

Ефективното управление на времето е от решаващо значение за изпълнение на организационните задачи, както и за избягване на разхищаването на ценни организационни активи.

Всичко, което е необходимо да направите е просто да промените начина, по който го използвате!

Следните съвети ще ви помогнат:

Започнете сега! Често се губи повече време за избягване на стартиране на дадена задача, колкото за действително й изпълнение.

Влезте в рутинност! – Безсмислените процедури могат да ограничат креативността ви, но когато се използват правилно, те могат да освободят време и енергия. Изберете време за изпълнение на определена задача, като отговор на имейл, работа по проект, попълване на документи. Използвайте календар за планиране на деня,

Не казвайте „да“ на твърде много неща! – грешката, която често правим, е да кажем „да“ на твърде много неща, идващи от наши близки и колеги. Това ни кара да живеем според приоритетите на другите, а не според нашите собствени. Всеки път, когато се съгласите да направите нещо друго, нещо друго няма да бъде направено. Научете се да казвате „не“, когато е необходимо.

Не се ангажирайте с маловажни дейности, независимо колко далеч те предстоят! – Дори ако ангажиментът е една година напред, той все още е ангажимент. Често се съгласяваме да направим нещо, което е далеч напред, когато обикновено не бихме го направили, ако беше в близко бъдеще. Без значение колко далеч напред е, все пак ще ви отнеме същото време.

Разделете/раздробете големи задачи на по-малки! – Големите задачи трябва да бъдат разделени на поредица от малки цели. Създавайки малки управляеми задачи, цялата задача в крайна сметка ще бъде изпълнена. Също така, като използвате подход на парче, ще можете да го впишете по -добре в забързания си график.

Не влагайте ненужни усилия в проект! – Има място за перфекционизъм, но за повечето дейности идва етап, в който не може да се спечели много от полагането на допълнителни усилия. Запазете перфекционизма за задачите, които се нуждаят от него.

Справете се с започната дейност/задача веднъж завинаги! – Често започваме задача, мислим за нея и след това я оставяме настрана. Това се повтаря отново и отново. Или се справете със задачата от първия път или решете кога да се справите с нея.

Задайте начален и краен час! – Когато подреждате началните часове, организирайте и времената за спиране. Това ще изисква известна оценка, но вашите оценки ще се подобрят с практиката. Това ще позволи на вас и другите да планирате по -добре дейности. Освен това оспорете теорията, че  „Работата се разширява, за да запълни определеното време“. Вижте дали можете да съкратите известно време от крайните си срокове, за да го направите по -ефективен.

Планирайте своите дейности! – Планирайте редовно време за планиране на вашите дейности. Ако управлението на времето е важно за вас, оставете време да го планирате разумно.